HRW, Beşiktaş’ın taraftar grubu “Çarşı” üyesi 35 kişi hakkında açılan davaya ilişkin açıklama yaparak “Beşiktaş futbol kulübü taraftarlarını bir halk protestosuna katıldıkları için devlet düşmanı olmakla suçlamanın son derece kötü bir komedya” dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 35 futbol taraftarının darbe teşebbüsüyle yargılanmasının ceza adalet sisteminin bariz bir şekilde kötüye kullanılması olduğunu açıkladı.
HRW’nin Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb “Beşiktaş futbol kulübü taraftarlarını bir halk protestosuna katıldıkları için devlet düşmanı olmakla suçlamanın son derece kötü bir komedya” olduğunu söyledi.
HRW’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Savcılık iddianamesindeki deliller arasında hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasını ya da sanıklara isnat edilen örgüt kurmak, üye olmak ve polise direnmek gibi diğer suçları destekler nitelikte herhangi bir delil yok.
“İstanbul savcısının 35 sanık hakkında hazırladığı Eylül 2014 tarihli iddianamedeki deliller dinlenen telefon görüşmeleri ve mesajları, sanıklara ait biber gazından korunmak için kullandıkları gaz maskeleri ve koruyucu gözlükler ile taraftarların diğer binlerce kişiyle birlikte gösterilere katıldığını gösteren video görüntülerinden ibaret.
“Polisin bazı sanıkların evlerinde bulduğu ateşli silahların gösteriler sırasında kullanıldığı veya kullanılmasının planlandığına dair herhangi bir iddia yer almıyor.
“Sanıkların iddianameye giren telefon görüşmeleri ve mesajlarında hükümet karşıtı ifadeler, gösterilere destek veren heyecanlı sözler ve bazı iddialı düşünceler var ancak bunların hiçbiri suç delili oluşturmuyor.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi protestolarını hükümeti devirme teşebbüsü olarak tanımlamasının savcının iddianamesinin temelini oluşturduğunu görmek korkutucu. Bu, hükümetin Türkiye adalet sistemine nasıl büyük bir baskı uyguladığını büyük ölçüde ortaya koyuyor.”
Gezi Parkı direnişinde ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’le suçlanan Beşiktaş’ın taraftar grubu “Çarşı” üyesi 35 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülüyor.
İMC
Çarşı davası görülüyor, taraftar gruplarından da destek var
Gezi Parkı direnişinde ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’le suçlanan Beşiktaş’ın taraftar grubu “Çarşı” üyesi 35 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülüyor.
Gezi Parkı direnişinde ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’ suçuyla yargılanan Beşiktaş’ın Çarşı taraftar grubunun davası bugün 09.30’da Çağlayan Adliyesi’nde başladı. Davada Çarşı’ya destek için taraftarlar, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı. Birç ok taraftar grubu da Çarşı’ya destek için adliye önünde.
Taraftar gruplarından Çarşı’ya destek
Taraftar Hakları Derneği
”Bu davaya karşıyız! Sizin darbecilikle itham ettiğiniz çArşı, sizin müebbet zindanlara layık gördüğünüz çArşı, biz değiliz ama çArşı biziz!”
Taraftar Hakları Dayanışma Derneği
” Tarih , bir taraftar grubunun sırf toplumsal özgürlük talebini dile getirdiği için darbecilikle suçlandığına da şahit oldu. Çarşı’ya destek olmak için Çağlayan Adliyesi’nde olacağız!”
Taraftar Hakları Dayanışması Derneği Girişimi
”Elbette saraylara hapsettiğiniz adaleti sokaklara, hayata ve bizlere geri kazandırana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bu davayı tanımıyor, Çarşı’nın yanındayız diyoruz.”
Beleştepe
”Tarihe başı dik olarak geçecek olanlar, tarihin çöplüğüne gidecek olanlardan korkmazlar. (…) Mahkum edilmek istenen çArşı değil, toplumun bütün kesimlerinin haksızlığa karşı durma cesaretidir. Tarih her şeyi apaçık yazacaktır. Hep birlikte göreceğiz. Yenilmeyeceğiz!”
Halkın Takımı
”İddialar hakkında bir şey demeye gerek duymuyoruz çünkü biliyoruz ki halkın nezdinde, kamuoyunda, bu dava çoktan bitti. “Beraat” kararı çoktan verildi vicdanlarda. (…) Yarına onurlu bir gelecek bırakmak için mücadele edenleri selamlıyor, hayata Beşiktaş katmaya devam edeceğiz diyoruz.”
Sol Açık
”Biz Sol Açık olarak Çarşı’ya destek için orada olacağız. “Çarşı yargılanamaz bu davayı tanımıyoruz” diyen herkesi Çağlayan Adliyesi’ne bekliyoruz!”
Tekyumruk
”Dün, bugün , yarın… Onuruyla direnen tüm renklerin yanındayız! (…) Bu bizim de davamız, biz de Çağlayan’da olacağız!”
Sosyalist Adana Demirsporlular
”Haziran Direnişi’nde omuz omuza sokaklarda olduğumuz çArşı darbeye teşebbüs iddiasıyla yargılanacak. Haykırıyoruz: çArşı yalnız değildir!”
İddianamede ne var?
Savcı Adem Meral’in hazırladığı 38 sayfalık iddianamede sanıklar, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312/1, 265/1, 220/2, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/1, 5/1, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 28/1, 28/4, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 13/1 maddeleri uyarınca şu suçlamalarla itham ediliyor:
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Terör Örgütü Kurmak veya Yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde görevlendirilenlerin görevlerini yapmalarına engel olma, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme.”
35 sanık
Davanın 35 sanığı şöyle:
Koray Yalnız, Rüştü Aytan, Arda Mutludoğan, Sezgin Gülnar, Kaan Kabaş, Cem Yakışkan, Sarp Dağ, Barış Karaca, Atay Kesik, Mahmut İli, Numan Bülent Ergenç, Erdener Karataş, Volkan Eroğlu, Ant Erbirsin, Yusuf Demirci, Burak Bulut, Hüseyin Fidan, Ayhan Güner, Tuncer Gençer, Erdem Işık, Hakan Bora, Halil İbrahim Erol, Emre Işık, Engin Sarar, Serkan Sevim, Savaş Yeşiltepe, Akyan Uyanıktürk, Murat Eroğlu, Erol Özdil, İbrahim Aydın, Musa Fırat, Güray Sözmen,Mustafa Uysal, İbrahim Halilullah Turan, Hakan Tezel.
Deliller
İddianamede suç tarihi olarak görünen 16 Haziran ve öncesinde, Çarşı üyelerinin telefonlarının halihazırda ne sebeple dinleniyor olduğu belirtilmiyor.
Gezi’nin ilk üç günü
Savcı Meral, Gezi direnişini “ilk başlarda demokratik tavır koymaya yönelik iyiniyetli gösteriler” olarak tanımlıyor:
“…Bir süre sonra amacından sapmaya başladığı ve marjinal grupların bunu bahane ederek Taksim semtine toplanan insanları hükümete karşı kışkırtarak demokratik olmayan yöntemlerle yasal olarak kurulmuş olan hükümeti gayri yasal yollardan düşürmeyi amaçladığı…”
Sanıklardan Yakışkan ve Ergenç, kitleyi Gezi Parkı’na yönlendirerek eyleme katılmalarını sağlamakla suçlanıyor.
Türkiye’nin dünya medyasındaki imajı
Sanıklar ayrıca, “ülkede otorite zaafı oluştuğu görünümünü yaratmak için Beşiktaş Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ni işgal etmeye çalışmakla” itham ediliyor.
“Söz konusu oluşacak zafiyeti dünya kamuoyuna duyurmak için özellikle yabancı basın mensuplarının olay yerlerine girmelerini sağlayarak elde edilecek görüntüleri dünya medya kuruluşlarına servis yaparak kamuoyunda ‘Arap baharı’ diye adlandırılan bir kısım Ortadoğu ülkelerindeki yönetim değişikliklerini çağrıştırır şekilde imaj oluşturup Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal olarak kurulan hükümetini yasal olmayan yöntemlerle ortadan kaldırmayı amaçladıkları…”
“Marjinallerle” pankart bağı
Savcı Meral, iddianamede üç örgütün de yayınlarıyla eylemlere destek olduğunu belirtmiş. İddianamede, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C), Marksist-Leninist Komünist Parti (MLKP) ve Maoist Komünist Parti’nin (MKP) de Gezi direnişine katıldığından bahsediliyor.
İddianamede Çarşı üyesi sanıkların da Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) üzerine bu örgütlerle birlikte pankart astığı belirtilerek, şöyle bir bağ kuruluyor:
“Bu soruşturmanın konusunu oluşturan Çarşı grubu pankartının da diğer pankartlarla birlikte yer aldığı, her ne kadar birbirinden farklı gruplar gibi görünse de her bir grubun amaçladığı sonucun aynı olduğu…”
Savunmalarında polisle çatıştıklarını kabul etmeyen sanıklar, aksine polise yardımcı olmaya çalıştıklarını, telefon konuşmalarının birçoğunun şaka mahiyetinde olduğunu, bazı konuşmaların da yanlış anlaşıldığını belirterek suçlamaları reddetti.
İMC
Çarşı grubu, 'darbe' suçlamasıyla hakim karşısında
Gezi Parkı protestolarıyla ilgili olarak, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın bazı mensuplarının da bulunduğu 35 kişi hakkında 'darbe' suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görülüyor.
Taksim’deki Gezi Parkı’nın bulunduğu alana bir alışveriş merkezi ve eski Topçu Kışlası’nın replikasının inşa edilmesine yönelik çalışmalara karşı başlayan ve sert polis müdahalelerinin ardından ülke geneline yayılarak günlerce süren protestolarla ilgili davalardan bir başkası bugün başlıyor. Aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın bazı mensuplarının da bulunduğu 35 kişi hakkında ‘darbe’ suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülecek davada 9 polis de ‘şikayetçi’ sıfatıyla yer alıyor.
Gezi Parkı protestoları sırasında aldıkları inisiyatif ve yaratıcı eylem biçimleri nedeniyle bir kesimin büyük sempatisini toplayan Çarşı grubunun ‘darbecilik’ suçlamasıyla yargılanacak olması nedeniyle sosyal medya üzerinden de destek çağrıları yapılıyor. Pek çok twitter ve facebook kullanıcısı bugün İstanbul Adliyesi’nde görülecek duruşma sırasında Çarşı grubuyla dayanışma göstermek için Çağlayan’a gideceğini duyurdu. Galatasaray , Fenerbahçe ve diğer takımların bazı taraftar grupları da Çarşı Grubu’na destek ve dayanışma çağrısı yaptılar. Tekyumruk, Sol Açık, Kızıl Aslan gibi taraftar grupları duruşma nedeniyle Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde olacaklarını duyurdular.
Dava öncesi Çarşı'ya destek için taraftarlar, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı. Beşiktaş taraftarı bir grup, Çarşı pankartı açarak sloganlar eşliğinde adliye önüne geldi. Diğer takım taraftarları da destek için adliye önünde toplandı.
'AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET'
Türkiye tarihinde ilk kez bir taraftar grubu “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” iddiasıyla hakim karşısına çıkacak.
Tutuklu sanığın bulunmadığı davaya ilişkin olarak hazırlanan iddianamede, “sanıkların eş güdümlü olarak Ankara ve İstanbul'daki Başbakanlık ofisini ele geçirerek, yabancı basın organlarına da ülkedeki zafiyet görünümü görüntüleri servis etmek sureti ile dış destek de alarak amaçlarına ulaşmaya çalıştıkları" iddia ediliyor.
‘Hükümet darbesi’yle suçlamayla sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası isteniyor.
Eylül ayında, iddianamenin mahkemeye sunulmasının ardından Çarşı grubu tarafından yapılan açıklamada savcının iddiaları reddedilmiş ve suçlamalar için “Bu bir trajedi değil komedidir" denilmişti.
Çarşı grubundan 22 kişi Haziran 2013’te Gezi protestoları ile ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, bu kişilerin tamamı serbest bırakılmıştı.
Radikal
Berkin Elvan'ın ailesi Çarşı davasına alınmadı
Gezi eylemleri sırasındaki eylemler nedeniyle 'darbe' suçlamasından yargılanan Beşiktaş Çarşı davasının bugün başlayan ilk duruşmasında Berkin Elvan'ın anne babası da katılmak istedi. Ancak baba Sami Elvan ve anne Gülsüm Elvan duruşma salonu girişinde durduruldu. Salonun küçük olması gerekçe gösterilerek iki isim de alınmadı. Devreye CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün girdi. Aygün'ün çabaları sonucu Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan salona alındı, baba Sami Elvan ise giremedi.
Çarşı davası yer yetersizliğinden başlayamıyor #CarsıYalnızDeğildir
http://t.co/evAHJnkFV1
— Öğrenci Kolektifleri (@kolektifler) December 16, 2014
Radikal
Hakim: Twitter'da 'pıçaklarım' yazmışsın. Sanık Engin Sarar: Bahattin diye karakter var onun lafı. Hakim: Bahattin çift a mı? #carsidavasi
— Dişi Kartallar (@disi__kartallar) December 16, 2014
Galatasaray taraftarından #carsidavasi 'na destek.. http://t.co/5cInwifzj3 @tvem @BusahGENCER @mehmetbaransu @sabriugan @ibrahim_demir1
— SERBEST VURUŞ (@SerbestVurus_tv) December 16, 2014
#cArsiDavasi Hakim: "neden divan otele pizza gönderdin?" Cem Yakışkan: "pizzacıyım ben, işim bu"
— Muhalif_ses (@muhalif_ses) December 16, 2014
Tribün liderlerinden Cem Yakışkan' "Çarşı darbe yapmadı, öyle bir gücümüz olsa Beşiktaş'ı şampiyon yapardık" #carsidavasi #cArsi
— AaaaaPolitikOluyoruz (@OldukOluyoruz) December 16, 2014
çArşı Davası'nda Berkin, Ali İsmail ve diğerleri de unutmadı #cArsiYalnizDegildir
http://t.co/lKmaK1cGLX
— FKF (@fikirkulupleri) December 16, 2014
0 yorum:
Yorum Gönder